با سلام و احترام خدمت شما دوستان عزیز، در این مقاله سعی داریم که در رابطه با پایان کار ساختمان و اهمیت پایان کار ساختمان و نکات مهم در خصوص با پایان کار ساختمان و همچنین استعلام از جواز ساختمان و پایان کار توضیحات مفید و مختصری ارائه دهیم و از اینکه در این راستا با ما همراه هستید، خرسند و سپاسگزاریم.
پایان کار ساختمان
در شهرها، مناطق و محدوده هایی که شهرداری ها آنجا مستقر شده اند پس از آنکه احداث ساختمان (ساختن ساختمان) به پایان رسید مالک (صاحب ملک) ، باید از همان مرجعی که پروانه احداث بنا را صادر کرده یعنی از شهرداری، درخواست صدور گواهی پایان کار ساختمان نماید تا پس از بازدید مامور و کارشناس فنی شهرداری، مشخص شود که ساختمان مورد نظر، برابر نقشه تصویب شده (قبول شده)، احداث گردیده است یا خیر و مشخص شود که در ساخت آن، مقررات قانونی و فنی مربوط به ساختمان سازی، رعایت شده است یا خیر.
پس از احراز (فراهم کردن) مطابقت بنا با پروانه و نقشه صادره و پس از احراز رعایت مقررات قانونی و فنی مربوطه، شهرداری با طی یک فرایند اداری و فنی، اقدام به صدور پروانه پایان کار ساختمان که در اصطلاح به آن، گواهی پایان کار (به انگلیسی: Certificate of completion) گفته می شود می نماید. صدور گواهی پایان کار ساختمان بدین معنی است که از لحاظ مقررات فنی و شهرسازی و از نظر شهرداری و سازمان های ذیربط قانونی، ساختمان احداث (ساخته) شده، مورد تائید می باشد.
ضمن مطالعه ی این مطلب از شما دعوت میکنیم که مطالب منتشر شده در مقاله ی
اهمیت پایان کار ساختمان
پس از اتمام (پایان) عملیات ساختمانی، در صورتی که ساختمان مورد تایید شهرداری باشد و مواردی همچون خلافی یا بدهی نداشته باشید، شهرداری مدرکی تحت عنوان “پایان کار” (به انگلیسی: end of work) به شما می دهد. این مدرک پایان عملیات ساختمانی را تایید می کند. پایان کار یکی از مهمترین مدارکی است که یک ساختمان دارد و در آن کاربری ملک مشخص می شود.
چند نکته مهم در خصوص با پایان کار ساختمان
- پایان کار ساختمان پیش نیاز صدور سند برای ساختمان است.
- اخذ (گرفتن) گواهی پایان کار، مالکین ساختمان یا قائم مقام قانونی یا وکیل قانونی آن ها می باشد.
- زمانی که فروشنده یا سازنده ملک به تعهد خود جهت اخذ پایان کار اقدام نکند می توان الزام وی را از دادگاه اخذ نمود.
- برای هر نوع عقد رسمی (قرارداد رسمی) در دفترخانه اسناد رسمی و تنظیم سند رسمی نیاز به پایان کار وجود دارد.
- هزینه گواهی پایان کار بستگی به کاربری ملک، متراژ زمین، تعداد طبقات و … دارد.
- هزینه های اخذ گواهی پایان کار با دارنده سند و مالک است مگر آنکه کسی بنا به دلیلی این تعهدات مالی را پذیرفته باشد.
- گواهی پایان کار باید شامل درج مشخصات کامل ساختمان اعم از متراژ عرصه (زمین) ، اعیان (ساختمان) و طبقات ساختمان با مشاعات(قسمت های مشترک) و کاربری های اجزای ساختمان و… صادر شود.
- امکان صدور سند مالکیت مجزا برای هر یک از واحدهای احداث شده در ساختمان فقط توسط گواهی پایان کار وجود دارد.
- تا وقتی که ساختمان گواهی پایان کار نداشته باشد انتقال رسمی سند از طریق دفاتر اسناد رسمی امکان پذیر نیست.
استعلام از جواز ساختمان و پایان کار
استعلام (پرسیدن) از جواز ساختمان و پایان کار این امکان را به شما میدهد تا اطلاعاتی همچون تاریخ صدور، مساحت و تعداد طبقات مجاز و … را واکاوی (جستجو) کنید.
گاهی اوقات مابین مالکین و مدارکی که وجود دارد اختلافاتی ایجاد میشود، در پارهای از این موارد خریدار ممکن است با زیانهای بزرگی مواجه شود که برای جلوگیری از این ضررها بهتر است استعلام جواز ساختمانی و پایان کار ساختمان انجام شود، از این طریق مشخص میشود که آیا جواز و یا پایان کار ساختمان شما اعتبار دارد یا خیر و از طرفی دیگر هم شما توانستهاید با این کار جزییات لازم مربوط به هرکدام از اسنادی که در اختیار دارید را متوجه شوید.
سن ساختمان شما از زمان صدور پروانه ساختمانی آغاز میشود، بنابراین برای اینکه بدانید سن ساختمان شما چقدر است، دسترسی به اطلاعات جواز ساختمانی دارای اهمیت بالایی است. یکی از دلایلی که این استعلام لازم است در موارد پیشخرید ملک است، لازم است شما بدانید تا گفتههای مالک و سازنده با مدارک همخوانی دارد یا خیر… بنابراین برای دسترسی به اطلاعات ریز همچون مساحت هر طبقه، تعداد طبقات، سیستمهای سرمایشی و گرمایشی و سایر امکانات ساختمان لازم است از صحت صدور پروانه و جواز ساختمان اطلاع کسب کنید.
اگر زمانی قصد دریافت وام مسکن داشته باشید، بانک موردنظر از شما درخواست جواز ساختمانی و پایان کار میکند؛ در چنین شرایطی اگر شما شماره پرونده و مشخصات ملک و اطلاعات مرتبط با ملک خود را داشته باشید، میتوانید بهسادگی مدارک موردنیاز بانک را جمعآوری کرده و به آنها تسلیم نمایید. یادتان باشد اگر میخواهید ملک نوسازی را خریداری کنید، حتماً استعلام پایان کار ساختمانی را در صدر کارهای خود قرار دهید. ساختمانهایی که پایان کار ندارند بههیچ عنوان خریداری نکنید، در این نوع از ساختمانها احتمال وجود تخلف بسیار زیاد است، از این رو خود را دچار ضرر و زیانهای بعدی نکرده و با اتکاء (تکیه) به گفتههای فروشنده، ملکی را خریداری نکنید و حتماً خودتان پایان کار را استعلام کنید.
منابع و مآخذ: